Cada vegada veiem menys la televisió, ara bé, els continguts els seguim consumint però a través de la xarxa. Però el futur de la televisió no tan sols està a Internet sinó que també el trobem al mòbil. Aquest és un dels temes de la setmana: la televisió per mòbil i la televisió per IP. L’encarregada d’aquesta sessió va ser la Cristina Cullell i, d’acord amb la Lara, sempre li toca explicar-nos les coses més difícils.

La sessió l’hem dividit en dues parts: la televisió per mòbil i la televisió per IP. Aquests formats de televisió són un exemple de la convergència que s’està produint entre el sector de l’audiovisual i de les telecomunicacions. Això el que vol dir és que la presentació dels continguts audiovisuals es transmeten a través de la línia telefònica.

 

La televisió per mòbil.

La televisió per mòbil és la combinació d’imatges, so i dades que podem veure a través d’una pantalla de mòbil, és a dir que qualsevol vídeo reproduït en un aparell mòbil ho podem considerar tv per mòbil.

Maneres de consumir televisió per mòbil:

 – Mode “download”: descarrega de continguts de la xarxa a través de l’ordinador o un dispositiu mòbil.

 – Mode unicast (one to one): a través dels serveis de xarxa de telefonia mòbil 3G (UMTS) o de vídeo asincrònic (iPod video).

Mode Broadcast (one to many): que requereix l’ús de freqüencies de televisió digital (DVB-H).

Actualment, a Espanya, no està molt de moda això de veure la televisió a través del mòbil. Això és debut al poc espai que hi ha en l’espectre radioelèctric. La qüestió és que l’UHF (un dels “canals” de l’espectre i en el qual trobem les freqüències de la televisió) s’està digitalitzant però com que alhora emetem en analògic s’està ocupant molt espai de l’espectre i això el que fa és que tinguem poc espai per a noves tecnologies i nous formats de comunicació com podria ser la televisió per mòbil. Quan hi hagi l’apagada analògica hi haurà una part de l’espectre que s’alliberarà (l’anomenat dividend digital) així que podrem emplear aquest espai per a noves tecnologies.

Per exemple, a Japó i a Corea la televisió per mòbil és l’habitual perquè són dos països que ja estan totalment digitalitzats. Però com sempre, nosaltres som uns endarrerits tecnològicament parlant.

 

La televisió per IP i per Internet. 

La Tv per IP consisteix en la reproducció de continguts audiovisuals a travès de la xarxa de telefonia (internet). És a dir que la televisió no ens arriba a travès d’ones hertzianes.

Tipus de televisió per IP i per Internet:

Web Tv (stream o flash) “http://”.

  • Professional:
    1. Nous agents:Current tv, Joost/Livestation/ADNstream, Vilaweb TV, Diari de Barcelona, Sagunto TV, Dos Rodes Tv (segmentat a tv de motor), Fotogramas TV (segmentat a tv de cinema)…
    2. Les cadenes de tv a Internet: Tv3, BBC, CNN…
  • No professional: Youtube, google video, daily motion, blip.tv… 

Tv per Internet.

  • Imagenio
  • Jazztelia Tv
  • Orange TV 

Limitacions de la tv per IP:

 – Capacitat de la línia (boradband): Internet ofereix la capacitat suficient per a l’emisió d’imatges? De moment no en el global de la televisió. Però tot s’ha de dir i és que aquesta limitació empobreix el producte.

L’estructura de la xarxa: l’estructura dels “broadcast” (one-to-may) es pot integrar de forma eficient a l’arquitectura d’Internet?

Qualitat del servei: Internet proveeix la qualitat de servei equiparable a l’emisio televisiva tradicional? Sorgiran nous continguts pensats especialment per a ser consumits a través d’Internet.

Hem de tenir en compte que està en procès de desenvolupament i que aquestes limitacions tard o d’hora es solucionaran i, com és habitual, sorgiran nous problemes.

 

.

Entrades relacionades:

¿Qué es la televisión móvil? by Ginapol

La televisió del futur by Lara

Els pros i els contres dels nous “continguts televisius” by Lara

TV mòbil i IPTV by Toni

Anuncios