“Una mica de veu per aquí, música per aquest altre canal, el so d’una porta que es tanca, el gat que miola… ah!, i també una sintonia.”  Ho barregem tot i…  Voilà! Ja tenim un podcast fet.

Hem parlat sobre què és un podcast, com subscriure’ns, on trobar-ne… però… encara ens falta saber com fer-ne un, no? Així que avui parlarem sobre com fer un podcast. I ja que en Tomàs Manzanares ens ho va explicar molt bé, seguirem una mica el fil de la classe-xerrada que ahir ens va donar.

Primer de tot hem de tenir clar que l’elaboració d’un podcast té un cicle de vida: preparació, producció i publicació.

1. Preparació:

Durant aquesta etapa ens hem d’organitzar, és a dir, hem de saber què direm i com ho diem. Si volem podem emplear post-it’s tal i com diu en Tomàs (això més la publicitat del Mac ens va marcar. ;)). Jo destacaria en aquesta fase que hem de ser imaginatius i hem de voler sorprendre al nostre públic, no cal que caiguem en una monotonia perquè al final es farà pesat. Per això seria bo que de tant en tant fèssim alguna entrevista o simplement podríem mostrar l’opinió dels oients.

2. Producció:

Aquí és on jo volia arribar. Per produir només ens cal un micròfon, uns auriculars i la nostra veu (bé els silencis també són importants, recordem-ho. jeje. xDD.). A banda d’això, necessitarem un programa d’ordinador que ens permeti la captura i la modificació del so. Els programes que jo us proposo són el GarageBand (mac) i l’Audacity (windows) (mac). I aquests són els únics? Noooo, ni molt menys, però són els que si fa o no fa hem vist, ens han recomanat, n’hem provat algun…

Ara no em posaré a explicar-vos com funciona cadascun però us he buscat els manuals. Millor els manuals que seran més complerts que no pas jo aquí donant-vos dues pinzellades, no? 

  • Garageband: 1 (el millor manual), 2 (versió vídeo però in english) i 3 (bloc que en parla molt per sobre).
  • Audacity: 1 (versió de la UOC) i 2 (Manual de Juan Félix Mateos).

I el més important d’aquesta fase i el que crec que haurieu de tenir present: en la producció és on podeu crear el vostre estil, un estil que us diferenciarà dels altres i que us acompanyara podcast rere podcast. Així que no és una cosa per prendre-se-la a broma, sinó que cal que us pareu 5, 10, 20 minuts -els que calguin- per decidir com us presentareu al món del podcàsting.

3. Publicació:

Bufff… aquest tema té encara més possibilitats que escollir un programa d’edició de so. Jo us explicaré la que en Toni ens va ensenyar a classe (que també ens la va recomanar en Joan Planas i en Tomàs).

L’opció que he triat és la de blip.tv com a hosting d’arxius de vídeo i so. Així que pas per pas, primer, i com és obvi, heu de registrar-vos/obrir-us un compte. A continuació pujarem l’/els arxiu/s (upload). Quan ja estigui en el nostre dashboard, seleccionarem l’arxiu i clickarem sobre aquest. Això el que farà serà obrir-nos una nova finestra amb una nova URL (una nova direcció). Aquesta URL és la direcció de hosting o emmagatzenament, cal que la copiem. Seguidament anem a wordpress (en cas que tinguem el bloc en aquest CSS) i en la finestra de redacció, escriurem entre claudàtors: audio (espai) URL. I ja està. És tan fàcil com seguir aquests passos.

De la publicació només us diré que és important que mantinguem una certa peridiocitat, ja que hem de pensar en l’oient.

Aquesta entrada ha arribat a la seva fi, espero que us hagi servit sobretot perquè la setmana que ve haurem de fer un podcast. Així que ja ens estem posant les piles. Ànims people! 🙂

Eli ^^

Anuncios