Aquesta setmana, o al menys a partir de dijous, a l’assignatura de Nous Formats Digitals vam començar a tractar el tema dels videoblocs. I què millor que iniciar-nos en aquest món amb una conferència d’en Joan Planas -director de cine i videoblogger-.

Resumint una mica la conferència, en Joan va parlar de:

  • Què és un videoblog? (era obvi que això era un punt a tractar). I referent a aquest punt, va dir que les imatges de vegades poden tenir més força que el text (videobloc front al bloc). I la veritat és que té raó; moltes vegades ens creiem les coses si les veiem amb els nostres propis ulls.
  • Parlant de videoblocs ens va mostrar alguns videoblocs força interessants com rocketbom, hombrelobo…
  • Ens va obrir pas cap a la televisió personalitzada gràcies als vídeos que els videobloggers penjen a Internet.
  • Va fer una breu explicació -el temps no donava més de sí- sobre l’abecedari de la imatge. Tema molt important a l’hora de realitzar un vídeo. Perquè encara que sigui un vídeo casolà, això no vol dir que hagi de ser “cutre”. Cal que cuidem els plans, color, les formes, la composició, el ritme… ja que tots aquests són elements que afecten a la persona a l’hora de veure quelcom, i sí, afecten perquè queden al nostre subconscient.
  • I ja per acabar ens va explicar les característiques que hauria de tenir una bona càmara de vídeo. Així que si algú està pensant en comprar-se’n una, que recordi: cal que poguem controlar fàcilment el foco i el zoom, que la opció de control manual estigui disponible, l’opció de control de l’exposició o control de llum i, sobretot, que grabi en qualitat HD -cosa que en Joan li va donar molta importància-.

 

Bé no he explicat tot el que va dir fil per randa, ni molt menys, però m’he reservat un parell de coses per explicar-vos a continuació.

Personalment el que més em va impactar, agradar -o com li vulgueu dir- va ser tot aquell replec d’exemples de vídeos com el d’ “Air Madrid”, “La silla de ZP”, “Abrazos gratis”… Són vídeos dels quals els mitjans n’han parlat i que van tenir el seu conflicte, però l’important no és que els mitjans en parlessin sinó que un simple vídeo poguès arribar tan lluny, que tothom en parlès. La veritat és que tots aquests exemples t’arriben i et comences a plantejar: si amb una simple càmara i internet pots arribar a la gent i així aportar el teu gra de sorra a la societat. A qui no li entren ganes de ser videoblogger?

Us deixo el vídeo d’Air Madrid. Treieu vosaltres les conclusions del que es pot fer amb una càmara. Només us dic que desprès de la publicació d’aquest vídeo la companyia va haver de donar explicacions, les quals no van ser suficients per tancar l’empresa.

 

Per cert, la conferència molt interessant, fallo en la tecnologia (wifi, proxy server… tot un show), però al final en Joan Planas se’n va sortir prou bé. 

Altres coses: Comentari de Joan Planas sobre la conferència en el seu bloc

 

Eli ^^

Anuncios